poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Powtórka z słodkości...

Po świątecznych wypiekach wracam do babki kawalerskiej, która jest ciastem wprost rozpływającym się w ustach.
Podaję składniki, może ktoś skusi się na upieczenie. Z tej porcji można upiec 2 małe babki, ja zdecydowałam się na jedną dużą
- 50 dag mąki pszennej
- 13 dag masła
- 10 jajek
- 5 dag drożdży
- 25 dag cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka soli
Przygotować ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto nałożyć do foremki, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 1 godz. w 200 st. C. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Dekoracja stokrotkowa. Tę babkę zgaszam na wyzwanie.


7 komentarzy:

  1. Po Wielkanocnych wypiekach trzeba mi chwile pościć, a Ty tu tak kusisz smakołykami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda smakowicie , ale ja mieszkam w mieście 10 jajek do ciasta drożdżowego co mi w życiu jeszcze nie wyszło to chyba nie zaryzykuję. A może się na te pychotki załapie u Ciebie ??
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. smakołyki - kusicielko - pysznie wygląda buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasta drożdżowe :) Dziękuję za przepis, pewnie się odważę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. zapachniało i u mnie............

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam w Szufladowym wyzwaniu.

    OdpowiedzUsuń